20 Aralık 2010 Pazartesi

M4NM - A Tribute To Erkin Koray




Çıkış Tarihi : 22/12/2010


M4NM, bu tarihten bir yıl önce Mustafa'nın on beş metrekarelik odasının içinde dört kişi tarafından kuruldu. Aynı günün aynı saatleri içerisinde ise, Cenk'in en sonunda okuduğu kitaptan kafasını fikir ile kaldırması ile 'Music For Non-Musicians' adını aldı.Topluluğun kuruluşunun ilk saatleri büyük fikir kavgaları ile beslendi ve üzerine katılan bir yılla beraber, şu anki halini aldı.

Basit bir müzisyen topluluğundan veya hip hop oluşumundan ziyade, ileriye dönük atılımların tohumu olmasını istememizle birlikte bir yılı tamamladık. Bu oniki aylık süreç içerisinde, kimi konularda durağanlaşırken, kimi konularda ise daha keskin kararlar aldık. Fakat, şu an bunlar üzerine zaman tüketecek ve/veya kafa ütüleyecek de değiliz. Bahsi geçen ve bir yılını dolduran bu müzik kollektifinin üzerinde hayli emek harcandığından, bu manidar gün içinde olabildiğince sıradanlaşma yanlısıyız.

Hikayenin en başına dönecek olursak, 2009 yılının ekim ayında Şüko ile tamamladığımız 'Rutin' albümünden sonra arkadaşlık başladı. Aynı oda içinde geçirilen ardışık bir kaç haftadan sonra da M4NM kuruldu. Yani, tam çemberin içinde olmasa da M4NM ruhunu taşıyan ilk albümün 'Rutin' olduğunu söyleyebiliriz.Ayrıca,Çağrı'nın ekibe dahil olması, resmi olarak olmasa da manevi olarak,No Call 'Recently' projesinin karakterini yaratmasıyla oldu. Bunu takiben, resmi kuruluştan sonra Mustafa 'Ödemli Ayak Sesleri'ni çıkardı. Öğrenim aşaması nedeniyle yapılışı uzun süren albümü daha sonra İbrahim'in çizimleriyle beraber Anadolu Üniversitesi'nde sunduk. Çok tuhaf ve bir o kadar da ilginç tepkiler aldık. Her ayrıntıyı anlatmayı ben de çok isterdim,ama sanırım böyle bi' imkan yok. Ödemli Ayak Sesleri ile hemen hemen aynı tarihlerde ise benim 4 5 ay önce yaptığım bir çalışmayı toparlayarak dinleyiciye sunduk. 'Vanbilderass' her ne kadar single olsa da, oluşumun üçüncü benim ise ikinci golümdü. Peşi sıra 'Hiç-bir-şey' geldi, Şüko'nun albümü tamamlama sürecine yaklaşık bir metreden tanık olduğumdan dolayı, sayfalarca komik detay anlatabilirim size. Albümde Şüko'nun vokali duyamayan, ama ciddi anlamda o vokali arayan insanlara tanık olduk farz-ı misal.

Evde pineklediğimiz günlerden birinde,Şüko aniden fikir patlaması yaşayarak 'Sadece Bu Yeterli Değil' projesinin temellerini ortaya attı. Eğdik,büktük,şekillendirdik ve müzikal taban-metin-düzenleme safhalarını 3 günde bitirerek, M4NM'e yeni bir grup kazandırdık. İlerleyen vakitlerde Çağrı-Mustafa-İbo üçlüsünden 'Kıyma Makinesi' parçasına bi video clip hazırlandı.Hemen hemen paralel tarihlerde Çağrı oluşumun hazinesine bir adet kısa film kazandırdı.'Rigel' Çocukluk oyuncaklarıyla şekillendirilen bu kısa stop-motion film Çağrı'nın ilk yalnız çalışması oldu diyebiliriz. Şüko'nun geçen sene içinde durdurulamayan enerjisi, 'Empty Houses For Missings' olarak patlak verdi. Işık hızıyla kafa kafaya gelişen albüm, ne ara başlandı, ne ara sonlandı, inanın ben bile hatırlamıyorum. Zamanını anımsayamadığım çalışmalardan biri ise, Cenk'in ilk solo albümü. Aşırı detay ve aşırı üşengeç çalıştığından mütevellit biz albümü kendi evlerimizde döndürdükten yaklaşık 1 sene sonra dinleyebildiniz Süper Kriminal'i. Diğerbilinç'le uzun zaman boyunca beraber bir şeyler yapmak istiyor,fakat fırsat bulamıyorduk. Yaptığımız ilk çalışma olan 'Satürn'e de Çağrı tarafından tipografik bir klip yaratıldı.

Yaza geçiş aşamasında hepimiz tembellik ile geçireceğimiz günleri beklerken, sessizliği ilk bozan Mustafa oldu. Bilgisayarının en ücra köşelerinde ölümü bekleyen hayli eski çalışmalarını 'Or Not Vol.1' adında bir albümde toplayıp yayınladı. Şüko Karabük'te, Mustafa ve Cenk Eskişehir'de, şahsım ise Samsun'da, 'Haymatlos' ve 'Galicia' albümleri üzerine çalışmaya başladık.Kenarda duran 3 çalışmamı bir başlık altında toplayıp Gravöl serisinin ilk albümünü de yine Samsun'dan sundum. Bahsettiğim ikiliden ilk çıkan çalışma 'Galicia' oldu, o kadar ani gelişti ki, ben bile Çağrı'nın babasının kullandığı arabada Çankırı il sınırları içinde öğrendim albümün yayınlandığını. Şüko,Çağrı ve benim kısa İstanbul çıkartmasının ardından herkes Eskişehir'de toplanıp 'Haymatlos'un yapım çalışmalarını hız üstüne hız kattık. Ve kayda değer sayıda şarap ve nugger tükettik. M4NM isminin bayraktarı olan No Call 'Recently' projesinin ikinci albümü 'Haymatlos' yayınlandıktan sonra, hepimiz biraz kafamızı dinleyeceğimizi zannediyorduk. Yine bir sessizlik vardı ve yine sessizliği Mustafa bu kez 'Robot Bando' ile parçaladı. 2010 yılının başlarında temelini attığı albüm, değişe değişe şu anki halini aldı. Oluşum içerisinde yer alan herkesle birer çalışma yapmasından ötürü bir nevi oluşumun öz evladı olan albümlerdendir. Kısa bir süre içinde Çağrı Robot Bando için bir tanıtım videosu hazırladı. 6 Kasım'da ise, bu çok eğlenceli tarihte albümün sunumunu yaptık.

Bütün bu saydıklarımın yanı sıra, Cenk ile bir türlü bitiremediğimiz Flu-x projesinden ve Mustafa ile giriştiğimiz,fakat bir türlü zaman yaratamadığımız roadside.picnic denemesinin ürünlerinden de paylaşımda bulunduk. Paralel olarak, bu iki proje için kesinlikle tarih vermemeye de şeref ve namus üzerine yemin ettik.

Şu an bakıyorum da, aradan nerdeyse bir sene geçmiş ve yukarıda paspal cümlelerle süratli şekilde üzerinden geçtiğim onlarca çalışma geride kalmış. Her biri için ayrı ayrı sarf edilen emek ve harcanan zaman, karşılığında huzurla ve baş ağrısı ile geri döndü. Yine de, yansıtabilmekten ötürü gurur ve kıvanç duyuyoruz.

Bu sene içerisinde kesin olarak tamamlanacak projelerden yine kısaca söz edecek olursam, en yakın tarihte sunacağımız 'Vefa' projesinden bahsedebilirim ilk olarak. Vefa, I'mpty ve Hals ortak yapımı,kaya gibi bir albüm. Ocak ayı içerisinde sanırım dinleyiciye sunulabilecek. Ardı sıra, Flu-x. Hakkında en çok şüphe duyduğum proje,çünkü kollektif içinde en ağır işleyen parça. 6 aylık bir süreçte, ara arada olsa yarım düzineden fazla parça kaydettik Cenk ile beraber,ama hala derleyip toparlayıp sunu aşamasına getiremedik. Umuyorum ki, 2011 yılı içinde kıpırdanma olur. Yetmiyor gibi, Cenk'in bilgisayarında neredeyse tamamlanmış bir albüm yatıyor. Son bir kaç rötuştan başka pek bir işi kalmayan albümün çıkış tarihini, Cenk de dahil gezegen de kimse tahmin edemez diye düşünüyorum. 2011'in ilk çeyreğinde sunacağımız bir diğer proje ise No Call 'Recently' olacak. Hikayenin üçüncü perdesinin senaryosu tam olarak netlik kazanmasa da irili ufaklı çalışmalara başladık. Sadece Bu Yeterli Değil'in üçüncü albümü için film seçimini bir kaç ay önce yaptık. Yalnızca istediğimiz anlarda başladığımız albüm ne zaman çıkar,bilemiyorum. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ya da bahsi geçenler demek daha doğru olur.

Neden Erkin Koray ? Hiçbir cevabı yok açıkçası. 1. yaşımızı doldurmaya bir ay kala yanılmıyorsam Cenk'in ortaya attığı tribute fikrini 22 aralık tarihine adapte ettik ve karşımıza bu albüm çıktı. Aslında ilk başlarda, daha fazla parça ve proje katmayı planlıyorduk,fakat gerek öğrenim,gerek öğrenemeyim durumları ziyadesiyle vaktimizi çaldı.

Albümde Erkin Koray'ın yeniden düzenlenmiş altı parçası var diyebiliriz.Şüko'nun,Mustafa'nın ve Cenk'in solo parçalarının yanı sıra,birer adet Flu-X,No Call 'Recently' ve roadside.picnic şarkısı da mevcut. Ayrıca Cenk'le beraber yaptığımız Mesafeler adlı parçaya ise Çağrı tarafından kilometrelerce uzaktan bir video hazırlandı. Senaryo,çekim,montaj her şey Çağrı'ya ait.

Toparlayacak olursak, tamamen kişisel bir albüm bu tribute. Yalnızca birinci yılımızı kutlamak için dinleyicinin yanı sıra kendimize de bir armağan. Umarım ikinci yılda da herhangi bir aksama yaşamaz ve başka bir tribute ile karşınıza çıkabiliriz. Bir sene boyunca vaktini ayırıp kollektiften çıkan işleri takip eden bütün dinleyicilere ve arkadaşlarımıza alanen teşekkür ediyorum.

Ve bu asker mektubunu sonlandırarak, size M4NM'den selamlar iletiyorum.


Flu-X - Mesafeler (M4NM) from Çağrı Özdem on Vimeo.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa